Houd je alle ballen nog in de lucht?

Eén van onze vaste klanten is Chantal van Mantelzorgzaken. Zij is mantelzorgmakelaar en helpt  mantelzorgers die soms door de bomen het bos niet meer zien. Chantal is onze gastblogger en zij laat ons zien waar mantelzorgers mee worstelen als het gaat om het combineren van de verschillende petten die je als mantelzorger op hebt.

Als mantelzorger combineer je werk, zorgtaken en privéleven, en dat lijkt soms een onmogelijke opgave. Je bent vaak op zoek naar oplossingen om alles geregeld te krijgen en daar betrek je anderen liever niet bij. De zorg thuis vind je een privéaangelegenheid, daar val je je leidinggevende en collega’s liever niet mee lastig. Er zijn veel valkuilen die je als werkende mantelzorger maar beter kunt vermijden. Hieronder een overzichtje!

‘Als ze weten dat ik mantelzorger ben, heeft dat negatieve gevolgen’. Angst voor reacties van collega’s, voor je baan of de positie binnen het bedrijf of mogelijke gevolgen voor je carrière maken dat je er liever over zwijgt. Maar leidinggevenden waarderen je openheid en kunnen met je meedenken als ze weten wat er speelt. Maak het dus bespreekbaar!

‘Ik hou werk en privé liever gescheiden’. Dit is goed mogelijk wanneer de privésituatie geen invloed op het werk heeft. Maar wacht niet tot de combinatie werk en mantelzorg je te veel wordt, bespreek het tijdig! Wanneer jouw thuissituatie bekend is, krijg je begrip en blijkt er vaak meer flexibiliteit mogelijk.

‘Mijn collega’s hebben het al zo druk, ik wil hen niet nog meer belasten door mijn situatie’. Vaak denk je dat je collega je werk niet wil of kan overnemen. Probeer dat eens niet voor een ander in te vullen. Want in de praktijk blijkt dat collega’s jou juist graag willen helpen. Als je als een team werkt doe je het met z’n allen, je bent er voor elkaar.

‘Ik maak het wel bespreekbaar als ik het echt niet meer aankan’. Te lang doorgaan is de grootste valkuil van mantelzorgers! Wacht niet tot je zwaar- of overbelast bent. De praktijk leert dat het lang duurt voordat je daar weer bovenop bent. Op je werk zien ze jou echt liever fit op de werkvloer dan ziek thuis. Degene voor wie je zorgt heeft jou bovendien nodig. Pas dus goed op jezelf!

Wanneer je jouw situatie bespreekbaar maakt, zal je werkgever je dankbaar zijn en jou ondersteunen. Immers, je werkgever is zuinig op de kennis en expertise die jij meebrengt in zijn organisatie. Ben je mantelzorger en ervaar je disbalans tussen werk en privéleven? Trek dan aan de bel!

Sparren met Chantal

Wil je een keer sparren met Chantal? Iedere 2e vrijdag van de maand ben je van 14 tot 16 uur van harte welkom met alle vragen die betrekking hebben op mantelzorg. Check hiervoor de info op onze site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Youtube
LinkedIn
LinkedIn
Share