Wat heb jij nodig om te groeien?

Ken je dat? Opeens stelt iemand de juiste vraag precies op het goede moment! Dat gebeurde mij een paar jaar geleden. Nu voel ik mij sterker dan ooit. Hoe is dat zo gekomen?

Samen met de hond liep ik door het bos. Onze hond is leuk en gezellig, maar kan nogal overenthousiast reageren en dat kan niet iedereen waarderen. Hij is vooral gek op vrouwen met witte broeken aan en daar kan ik mij dan behoorlijk zorgen over maken.

O, o als dat maar goed komt…

In de verte zie ik een roedel honden aankomen van 8 honden “O, o als dat maar goedkomt…”

De baas van het stel – Hans – begeleidt honden met een vlekje op hun ziel en ik maak vaak een praatje met hem. Gelukkig kent hij ons, want uit de verte begroet hij mij en de honden komen aangerend en alles gaat goed. Onze hond geniet van het rennen en stoeien en steeds komen er weer nieuwe baasjes met honden voorbij die, net als ik die blik in hun ogen hebben van “O, o…” vreemd dat dit soort dingen altijd bij een ander opvallen…

Wat heb jij nodig?

Hans vraagt: “Wat heb jij nodig om jouw hond te vertrouwen? Hij is toch blij met jou als baas? Hij kijkt naar je, luistert naar je en loopt niet weg… Hij is gewoon wat onzeker! En in plaats van het hazenpad te kiezen, stapt jouw hond direct op iedereen af om te ruiken wat voor vlees hij in de kuip heeft.”

Hmmm, zo heb ik het nog nooit bekeken. Ik let nog eens goed op bij de volgende ontmoeting met een vreemde hond en… hij heeft gelijk! Ze sluipt erop af, snuft eens even goed om te ruiken wat voor type het is en loopt dan door, of ze gaan samen spelen.

Zolang er geen baasjes zijn die zich ermee bemoeien – zoals ik dat wel eens doe door haar aan te lijnen – blijkt het met de ontmoetingen prima te gaan.

Vertrouwen

Terug naar de vraag van Hans. Wat ik nodig heb is vertrouwen. Vertrouwen in onze hond, net zoals zij erop mag vertrouwen dat ik haar steun wanneer ze onzeker is. Wat een inzicht, en hoe simpel is het! Misschien zal het niet altijd lukken maar dat is niet erg.

Gewoon vragen!

Ik stel nu steeds vaker de vraag: wat heb jij nodig? Door zelf niet in te vullen maar te luisteren naar wat de ander nodig heeft, help je de ander op weg. Het brengt ruimte om een probleem eens van een een andere kant te bekijken en daardoor krijg je nieuwe inzichten!

Wat heb jij nodig om je bedrijf te laten groeien?

Ook als ondernemer kun je deze vraag stellen in plaats van het meteen bieden van een oplossing. Als je echt luistert naar je klant en vraagt wat hij nodig heeft, schiet je dubbel raak: je helpt de ander en dat verstevigt de band. En misschien kun je gelijk een opdracht scoren doordat jij hebt wat hij nodig heeft!

Mijn vraag aan jou is: wat heb jij nodig om jouw bedrijf te laten groeien? Laat een reactie achter en ik denk met je mee! V

anaf september start bij MiXL het starters centrum voor ondernemers: starters en  ondernemers die al één of meerdere jaren bezig zijn.

 • Van welke onderwerpen wil je meer weten?
 • welke vaardigheden wil je verder ontwikkelen?
 • of heb je andere vragen waar je mee zit?

Wij willen inspelen wat er bij ondernemers leeft! dus laat  ons  weten waar je mee zit en wij gaan graag mee aan de slag!

2 Comments

 • Mooi inzicht Judith!
  En om het vertrouwen van de andere partij te winnen én om te ‘controleren’ of je zelf goed zit (want je hebt al een idee wat er nodig is) is het een hele goede vraag om te stellen!
  Ik neem ‘m mee, thanks 👍

  Reply
  • Hee Ronald, bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat je er wat aan hebt. Succes met ondernemen!

   grtz Judith

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Youtube
LinkedIn
LinkedIn
Share