Wil je een bedrijf starten: bereid je voor en ga er voor!

Eind maart stond ik op de Startersdag van Súdwest-Fryslân in De ROC Friese Poort. Hier kwamen wij een grote club starters tegen die in  de droomfase zaten, mensen in de startfase en partijen die al langere tijd gestart waren. Nieuwsgierigheid troef. Zij waren met name benieuwd zijn wat zij konden leren van de standhouders en tijdens de workshops. Zelf mocht ik de workshop “Hoe vind je nieuwe klanten” verzorgen.

Met zo’n 30 mensen in de zaal deed ik een klein onderzoekje: de meeste mensen zaten in het eerste jaar van hun onderneming,dus zij hadden vooral behoefte aan…. nieuwe klanten natuurlijk!

Wat ook opviel, was dat veel starters onzeker zijn voordat ze beginnen. Is er wel markt voor mijn product of dienst, ben ik wel goed genoeg, hoe kun je eigenlijk effectief netwerken en waar vind je een netwerk waar jij als ondernemer wat aan hebt?

Starten is net als je eerste baan!

Weet je dat nog? solliciteren voor je eerste baan, wat een crime! Je had of niet de goede opleiding, achtergrond en al helemaal geen ervaring en mensen die je tegenover je had vroegen allemaal zaken waar je óf geen antwoord op wist óf erger nog wel dacht te kunnen maar bewijzen, dat kon je niet. Zenuwslopend!

Starten met je eigen bedrijf is net zoiets, maar toch anders! Meestal heb je al ervaring opgedaan in óf hetzelfde vakgebied of in een andere baan. Je je kunt met vertrouwen starten.

Wat heb je nodig om te starten?

Je maakt een goede start als je 3 dingen goed op orde hebt:

  • je hebt een goed idee
  • je hebt het lef om te ontdekken
  • je beschikt over doorzettingsvermogen

van deze 3 is doorzettingsvermogen  volgens mij de allerbelangrijkste kwaliteit; opgeven is geen optie. Natuurlijk krijg je onverwachte tegenvallers, zijn niet alle klanten enthousiast en gezellig, er gaat wel eens wat mis en er komen hobbels op je weg. Wees daar op voorbereid en ……ga ermee aan de slag.

Stel je vragen aan de juiste personen in je netwerk

Dat doe je bijvoorbeeld door om te denken, of je zoekt een maatje waar je mee kunt sparren of je zoekt een coach of een netwerk die je verder kunt helpen in je ontwikkeling. Kortom er valt altijd iets te leren van iets of iemand

Samengevat: als je start met een goede grondhouding komt het vast goed met je bedrijf. Vragen stellen hierbij super belangrijk: hoe meer je vraagt hoe meer je leert. Dus stop daar nooit mee.

En dan nog dit

Nog 2 gratis tip: Bij MiXL werken zo’n 40 ZZP’ers die starters graag op weg helpen. Dus kom gratis bij ons proefdraaien dan sla je 2 vliegen in 1 klap:

  • jij krijgt antwoord op je vragen
  • je verbreedt jouw netwerk met andere enthousiaste ondernemers

Meld je aan op onze site. Hier kun je ook de presentatie downloaden met tips voor het vinden van nieuwe klanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Youtube
LinkedIn
LinkedIn
Share